5

Alf 6 De storm van Borculo 1925

Posted by Marieke on 4 april , 2013 in Uncategorized |

Toen Theo vier jaar oud was kreeg zijn vader opdracht om een internaat voor uit huis geplaatste jongens te verbouwen: Huize Nazareth.
Er moest een nieuwe vleugel met keukengebouw en kapel worden aangebouwd.
Het ging over de vleugel rechts van de hoofdingang.
Zijn opdrachtgevers waren de Fraters van Tilburg.

nl241001[1]
Eindelijk een grote opdracht voor Tiesje die tot dan toe alleen onderhoudswerk en kleinere verbouwingen en bouwwerken had gedaan.
Inmiddels was het bedrijf uitgebreid met personeelslid Koos ter Veer. Daarnaast kwamen ook zijn broer Jan Doomen en diens zoon Frans bij hem in dienst.
Cato had ook nog een handige broer: Theo van de Molengraft. Deze had als goede vakman bij Grasso Modelbouw in Den Bosch gewerkt en werd overgehaald om naar de Timmerwinkel te komen. Hij werd officieel Meesterknecht en bleef nog jaren als trouwe vakman aan het bedrijf verbonden.

Toen de aangebouwde vleugel van Huize Nazareth glasdicht was kwam op 10 augustus 1925 aan het eind van de middag een enorme windhoos vanuit Zeeland richting oosten van het land. Deze storm raasde ook over Tilburg.
Hagelstenen als eieren verwoestten in één klap al het glaswerk van de nieuwe vleugel.
En Tiesje Doomen was niet verzekerd.

IMG_0379

De schade was zo groot dat een faillissement op de loer lag. De Fraters van Tilburg deelden niet in de schade en Tiesje werd genoodzaakt om het buurhuis Korvelseweg 56 te verkopen. Hij wilde per se niet failliet gaan en heeft vervolgens zijn leven lang een schuldenpost met zich mee gedragen.

Het buurhuis werd verkocht met slechts een klein stukje erf omdat Tiesje natuurlijk wel de ruimte achter zijn huis wilde houden voor het bedrijf.
Inmiddels waren er familiespanningen op de werkvloer. Teveel familieleden binnen het bedrijf en de een wilde niet voor de ander onderdoen.
Tiesje voelde wel dat dit niet lang goed zou gaan en onderhandelde met een wethouder waarna broer Jan Doomen aan de slag kon als onderhoudstimmerman bij de Gemeentelijke Woningdienst.
En onze Tinus bouwde verwoed verder aan weer een nieuw project. Een oude wollenstoffenfabriek van firma De Beer werd verbouwd tot de eerste Tilburgse Schouwburg “Metropole” achter de Heuvel, bij de spoorovergang Koestraat.
Vanwege het spoor was toneelspelen trouwens onmogelijk als er een goederentrein langs denderde.

IMG_0374Tinus Doomen rond 1930

5 Comments

 • h.platenkamp schreef:

  Zo hé, die Ties was niet voor een gat te vangen en die paters!!!!!
  toen ook al zo zunig!
  Ga door Mariek

 • Ted schreef:

  Wat een prachtige verhalen, Marieke. Ik heb ze net allemaal gelezen. Ga zo door! Ik heb nog een plaatje van de Metropole gevonden.

 • Treesje Naber schreef:

  ik kan me er nog veel van herinneren die generatie heeft hard en veel
  gewerkt leuk om je te verdiepen in je familie ga door

 • Carien schreef:

  Wat erg voor opa van die schade door de storm van Borculo! (waarom wordt die storm eigenlijk Borculo genoemd?)En dat-ie dan heel zijn leven met een schuldenlast is blijven zitten. Dat heeft natuurlijk ook heel wat spanning in het gezin veroorzaakt.
  Zo krijg ik wel meer inzicht in de familiegeschiedenis, Marieke. Mooi om te lezen!

 • liesbeth schreef:

  Jeetje wat een harde werker was het onze Tiesje! Weten we van wie we het hebben! Vreselijk zo’n natuurramp en dan niet verzekerd zijn. Ik begrijp nu ook waarom pa zich zo goed verzekerde voor van alles en nog wat. Mathieu jr en ik genieten erg van je verhalen marieke, liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2013-2024 Theo Doomen All rights reserved.
This site is using the Multi Child-Theme, v2.2, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com