3

Afl 22 Zeventien vlaggenstokken

Posted by Marieke on 13 augustus , 2013 in Uncategorized |

Toen in de St Anna-parochie de scoutinggroep St Jan Baptist werd opgericht, gaf Tinus zijn middelste zoon onmiddellijk op voor de padvindersgroep.
Theo, van nature geen buitenmens, ging braaf elke week naar de avondbijeenkomst en op zaterdag naar ’t Honk om van daar uit met zijn groep de bossen in te trekken.
Af en toe werden er weekendkampen of trektochten georganiseerd, weer of geen weer. Theo hield niet van kamperen en lag regelmatig ongelukkig in een koud en nat tentje.
Als patrouilleleider van de Havikken beleefde hij echter op zestienjarige leeftijd een onverwacht hoogtepunt door het bijwonen van de Jamboree in Vogelenzang. Hij genoot van de internationale contacten met padvinders uit de hele wereld.
Ook toen hij al lang volwassen was, zong hij nog regelmatig uit volle borst het Jamboree-lied:

http://youtu.be/1QbmV6Hq8Ls

IMG_0631

Toch maakte het verkennersleven geen kampeerder of natuurvriend van hem. Hij deed het omdat het een verplichting was.
Zo ook ging hij trouw maar zonder ambitie naar de opleiding tot timmerman.
Na het eerste jaar als krullenjongen zei Tinus op een dag: “Vanaf nu ga jij ook de boekhouding doen”. Bijgestaan door de accountant Piet Smits ontdekte Theo wat debet en credit was. Hij haalde in 1939 zijn Middenstandsdiploma en op zijn cijferlijst “Algemeene Handelskennis” prijkten hoge cijfers. Daar was hij wel trots op.
Al snel regelde hij de loonadministratie, de facturen en de correspondentie. Klussen waar Tinus een vreselijke hekel had.

Op een zaterdag kwam het hoofd van de meisjesschool bij Tinus langs en bestelde zeventien vlaggenstokken voor de processie. Hij droeg het maken van de stokken op aan Theo en deze toog ijverig aan de arbeid.
Aan het eind van de middag kwam vader tamelijk beschonken in de werkplaats kijken hoe het ging en brak daar voor de ogen van Theo alle gemaakte vlaggenstokken.
Het hout deugde niet volgens hem, er zaten kwasten in en dus moest Theo weer opnieuw beginnen.

IMG_0866Theo als zestienjarige met zijn broertje Tiny

In diezelfde tijd had Tinus een metselaar in dienst. Toon van de Loo was zijn naam en het was een aardige en rustige man. Toon wilde in Haaren een nieuw huis bouwen en Theo werd opgedragen daaraan mee te gaan werken.
Zo stapte Theo elke ochtend op de fiets naar Driehoeven in Haaren, een tocht van 13 km, om daar samen met Toon te bouwen. Het was het eerste grote bouwwerk dat hij van de fundering tot aan de schoorsteen hielp bouwen en hij leerde heel veel van de rustige Toon.
Omdat hij anders ook dat hele eind moest fietsen, kwam Tinus haast nooit kijken. Daar was Theo blij om.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2013-2024 Theo Doomen All rights reserved.
This site is using the Multi Child-Theme, v2.2, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com